برای ویپ آماده اید؟ مزایا و معایب ویپ VoIP برای تصمیم گیری صحیح.
در این مطلب قصد داریم تا به صورت کامل به بررسی مزایا و معایب ویپ VoIP بپردازیم.
مزایا و معایب ویپ
نگاه کلی به عناوین این مقاله
- تعریف ویپ VoIP
- مزایای ویپ VoIP
- معایب ویپ VoIP
- استفاده از سیستم ویپ VoIP در منزل
- سیستم تلفن اینترنتی برای مشاغل
- چگونگی تغییر سیستم به ویپ
تعریف ویپ VoIP
ویپ VoIP (صدا روی آی پی) یا تلفن اینترنتی سیستم تلفنی مدرنی است که به شما این امکان را می دهد که روی شبکه محلی (LAN) و یا در بستر اینترنت، تماس تلفنی برقرار کنید. با اینکه فقط چند سال است ویپ VoIP بر سر زبان ها افتاده، این تکنولوژی از اوایل دهه 1970 شکل گرفته است.
تمامی سیستم های تلفنی ویپ VoIP صدای شما را تبدیل به بسته های کوچک اطلاعات می کنند. مخاطب شما این بسته ها را در بستر اینترنت دریافت می کند. در پایان گیرنده اطلاعات، این بسته ها را به صدای شما تبدیل می کند.
توضیح بیشتر: ویپ (VoIP) چیست؟
مزایای ویپ
در ابر ارتباط، به عنوان یکی از با سابقه ترین مجموعه ها در راه اندازی سیستم های ویپ، منصفانه اس که بگوییم تا حدودی سیستم های ویپ را می شناسیم. حال به بررسی تفصیلی مزایای ویپ VoIP می پردازیم:
- هزینه کمتر
- امکان دسترسی بیشتر
- قابلیت جابهجایی
- امکان گسترش بیشتر
- امکانات حرفه ای برای تیم های بزرگ و کوچک
- کیفیت صدای شفاف تر
- پشتیبانی از مولتی تسک
- انعطاف بیشتر از طریق استفاده از سافت فون
-
هزینه کمتر
مهمترین فاکتور برای هر تجارتی، چه بزرگ چه کوچک، هزینه است. پس تک تک موقعیت های کاهش هزینه بایستی بررسی گردند. شرکت هایی که تماس های تلفنی زیادی دارند از طریق تغییر سیستم خود به ویپ می توانند در هزینه ها صرفه جویی کنند.
البته این موضوع را باید در نظر بگیرید که تغییر سیستم تلفنی به ویپ، گارانتی کننده کاهش کامل هزینه تلفن شما نیست. اما می توانید مطمئن باشید با تغییر به ویپ VoIP امکان صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های شما ایجاد می شود. کاهش هزینه در این سیستم به دو صورت مستقیم و غیر مستقیم اتفاق می افتد:
کاهش هزینه های مستقیم
وقتی صحبت از سیستم های تلفنی سنتی می شود، یک تجارت برای راه اندازی این سیستم ها باید هزینه اولیه بسیار زیادی انجام دهد. این هزینه شامل خرید تلفن ها و سانترال و نصب و راه اندازی و برنامه ریزی آن ها می شود.
الف) هزینه های سانترال
سانترال دستگاهی است برای اختصاص یک یا چندین خط شهری به چند داخلی مختلف. با توجه به سانترالی که برای تجارت خود انتخاب می کنید و تعداد خط و داخلی مد نظرتان، باید هزینه قابل توجهی برای خرید سخت افزار انجام دهید. البته شاید بگویید قیمت تلفن های سانترالی با تلفن های IP تفاوت چندانی ندارند، اما باید توجه کنید که تلفن های IP در هر بازه قیمتی نسبت به تلفن های سانترالی هم قیمت خود امکانات بسیار بیشتر و کیفیت بالاتری دارند.
سیستم های تحت ویپ VoIP اما نیازی به سخت افزار پیچیده ندارند. شما فقط به یک کیس کامپیوتر ساده نیاز دارید. حتی کیس های کامپیوتر قدیمی با سخت افزار بسیار ضعیف هم می تواند پاسخگوی تمامی نیازهای یک مجموعه کوچک باشد.
مزایا و معایب ویپ
ب) هزینه خطوط مسی تلفن
از ویژگی های شبکه های کامپیوتری و ویپ VoIP این است که امکان انتقال همزمان صدا و اطلاعات روی یک شبکه وجود دارد. در اصطلاح به این امکان Full duplex می گویند. لذا سیستم تلفنی ویپ بر خلاف سانترال نیازی به سیم کشی تلفن ندارد و کابل کشی شبکه هم برای اتصال کامپیوتر ها و هم برای اتصال تلفن ها کفایت می کند. همچنین با استفاده از قابلیت PoE دیگر تلفن ها نیازی به آداپتور نیز ندارند.
پ) هزینه های تماس
اگر برای راه اندازی سیستم ویپ خود از شرکتی به غیر از مخابرات خط تهیه کنید، هزینه مکالمات شما با نرخ پایین تری خواهد بود. همچنین شرکت های دیگر مکالمات درون شبکه ای خود را به صورت رایگان به شما ارائه می دهند.
کاهش هزینه غیر مستقیم
مشخص کردن، این بخش از هزینه ها کار دشوار تری است، اما این دشواری چیزی از اهمیت این هزینه های برای تجارت شما نمی کاهد. در زیر به مهم ترین مواردی که به شرکت ها، در بلند مدت، به کنترل هزینه کمک می کنند اشاره می کنیم.
مزایا و معایب ویپ
الف) قابلیت اتصال از راه دور
این قابلیت به دو صورت به شما در صرفه جویی هزینه کمک می کند. اول اینکه با قابلیت اتصال از راه دور هزینه های پشتیبانی سیستم تلفنی ویپ VoIP شما در مقایسه با سیستم های تلفنی سنتی بسیار پایین تر خواهد بود، چرا که نیازی به مراجعه حضوری تکنیسین نخواهد بود و در صورت بروز مشکل از طریق اینترنت می توان مشکل را حل نمود.
مورد دوم هم امکان اتصال کارمندان شما از راه دور به سیستم تلفنی است. با ایجاد بستر اتصال از راه دور زمانی که کارمندان شما در شرکت حضور ندارند هم می توانند پاسخگوی تلفن خود باشند. شاید بگویید در سانترال نیز این امکان از طریق قابلیت های مختلف موجود است، اما در ویپ VoIP مثل سیستم های سنتی نیازی به دایورت کردن و متحمل شدن هزینه اضافی نیست و این امکانات در برخی از سانترال ها به صورت پیش فرض وجود ندارند و برای اضافه کردن این قابلیت ها نیاز به هزینه است. همچنین طی یکی از آنالیز های اخیر Global Workplace Analytics یک شرکت معمولی در صورتی که به کارمند خود اجازه دهد 50% از ساعات کاری خود را در منزل باشد، به ازای هر کارمند سالانه می تواند 11000 دلار در هزینه های خود صرفه جویی نماید.
ب) قابلیت گسترش و اضافه کردن ویژگی ها بدون هزینه
فرض کنید بعد از گذشت چند ماه یا چند سال، تعداد کارمندان شما افزایش بیابد. در سیستم های ویپ داخلی ها به صورت نرم افزاری تعریف می شوند و محدودیتی ندارند، برای افراد جدید در شرکت خود فقط باید تلفن تهیه کنید. اما در سیستم های سانترالی ممکن است به مشکل برخورد کنید. در سانترال تعداد داخلی ها به تعداد سوکتی که روی دستگاه شما قرار دارد بستگی دارد. در صورت نیاز به افزایش داخلی باید متحمل هزینه ارتقا سانترال یا تعویض سانترال شوید. این مسئله برای تمامی ویژگی های سانترال صدق می کند و اضافه کردن هر قابلیت جدیدی به سانترال نیازمند هزینه مجدد است.
مزایا و معایب ویپ
-
امکان دسترسی بیشتر
بعد از کاهش هزینه، دسترسی یکی از بزرگترین مزیت های ویپ برای تجارت شماست. از طریق ساخت وی پی ان، شما از هر جای دنیا با یک کانکشن اینترنت می توانید به برقراری تماس بپردازید و یا حتی به تماس های مشتریان خود پاسخ دهید. همچنین می توانید از راه دور پیغام های مشتریان و مکالمات ضبط شده را گوش دهید.
همچنین در صورتی که کارمندان شما به واسطه خدماتی که ارائه می کنند، مدت زمانی را خارج از شرکت حضور داشته باشند، می توانند باز به داخلی خود وصل شده و تماس هایشان را پاسخ دهند. به صورت کلی در سیستم های ویپ، نیازی به حضور فیزیکی کارمندان نیست.
-
امکان جابهجایی
سرویس های اینترنتی ویپ کاملا قابل جابهجایی هستند و خدمات تلفنی که بر روی سرویس اینترنت یا به صورت کلود دریافت می کنید در صورت جابهجایی بی هیچ صرف هزینه و وقت قابل انتقال هستند.
-
امکان گسترش بیشتر
امکان گسترش یکی از مزیت های سیستم های ویپ VoIP است که این سیستم ها را به پیشنهادی جذاب برای تجارت های رو به رشد تبدیل می کند. در رابطه با این جنبه ویپ VoIP معمولا خیلی صحبت می شود، اما به صورت دقیق این امکان دقیقا به چه معناست؟
اگر این امکان وجود داشته باشد، هر صاحب کسب و کاری ترجیح می دهد سیستم تلفنی اش قابلیت رشد همسو با تجارتش را داشته باشد. یک سیستم ویپ VoIP نیازی به خرید تجهیزات جدید و گران قیمت برای گسترش ندارد. فرض کنید:
- تعداد کارمندان شما به مرور رو به افزایش است.
- بعد از مدتی قصد دارید شعبه جدیدی تاسیس کنید.
- به صورت فصلی تعداد کارمندانتان کم و زیاد می شود.
- یا …
بدون توجه به سناریو مربوط به شما، تمامی تغییرات در این سیستم بدون خرید هیچ تجهیزات اضافه ای اتفاق می افتد. برای مثال می توانید به کارمندان فصلی خود داخلی رو موبایلشان ارائه دهید و در زمانی که در شرکت هستند به صورت وایرلس به شبکه شرکت متصلشان کنید، یا در صورت افتتاح شعبه جدید، کافی است ارتباط شبکه بین دو شعبه برقرار کنید و از این طریق سیستم ویپ بدون نیاز به تجهیزات جدید در شعبه دوم نیز قابل استفاده خواهد بود.
مزایا و معایب ویپ
-
امکانات حرفه ای برای تیم های بزرگ و کوچک
قابلیت هایی مثل تلفن گویا، انتقال تماس، تشکیل صف های تماس، صندوق پیامگیر، قابلیت تعریف ویژگی های مختلف در ساعات مختلف روز، قابلیت اتصال آنلاین به سیستم های مدیریت ارتباط با مشتری و امکانات بیشمار ویپ VoIP، این سیستم را به بهترین ابزار برای تیم های بزرگ و کوچک مبدل می کند.
برای مثال ممکن است شرکت مستقر در تهران شما، شعبه ای در مشهد داشته باشد، اما در این شعبه امکان پاسخگویی به تماس های مشتریان به هر دلیلی وجود نداشته باشد. از طریق برقراری ارتباط اینترنتی بین این دو شعبه می توانید خطهایی که با کد مشهد هستند را به دفتر تهران خود متصل کرده و با پرسنل فعلی پاسخ گوی مشتریان خود در شهری دیگر نیز باشید.
-
کیفیت صدای شفاف تر
در ابتدای شروع به کار سیستم های ویپ، یکی از مهمترین معایب این سیستم ها ضعف در کیفیت تماس بود. تماس ها بی دلیل قطع می شدند، افت کیفیت صدا محسوس بود و تاخیر در صدای تماس ها حس می شد. اما امروزه با پیشرفت اینترنت و گیت وی های تبدیل خطوط آنالوگ به سیپ، کیفیت صدا دیگر از ضعفهای ویپ نیست. تلفن های جدید تحت شبکه نیز همگی از کیفیت صدای HD پشتیبانی نموده و باعث می شوند کیفیتی را تجربه کنید که تا به حال در تماس های تلفنی آنالوگ تجربه نکرده اید.
مزایا و معایب ویپ
-
پشتیبانی از مولتی تسک
تلفن های حرفه ای تر تحت شبکه، مجهز به سیستم عامل اندروید هستند، که همانند یک گوشی موبایل به شما امکان انجاک چند فعالیت همزمان را می دهند. برای مثال قادر خواهید بود در حین یک مکالمه، به مشتری خود ایمیل بزنید، یا از طریق اینترنت عکس و ویدیو مد نظر خود را ارسال نمایید و …
-
انعطاف بیشتر از طریق استفاده از سافت فون
سافت فون ها در واقع نرم افزارهای قابل نصب روی موبایل، تبلت، کامپیوتر و لپ تاپ هستند، که به دستگاه شما امکان اتصال به سیستم ویپ را می دهند. برای مثال نرم افزار واتزاپ یک سافت است که از طریق آن شما به سرورهای ویپ شرکت واتزاپ متصل می شوید.
مزایای استفاده از سافت فون:
- دیگر نیازی به خرید تلفن ندارید و هزینه کمتری صرف می شود
- فضای میز کمتری اشغال می گردد
- امکان جابهجایی دارد
- امکان اتصال مداوم نیروی کار را فراهم می کند
معایب ویپ
هر پدیده ای که دارای مزایا باشد، بی شک معایبی هم خواهد داشت، سیستم های ویپ نیز از این قانون مستثنی نیستند.
معایب اصلی سیستم های ویپ از این قرار هستند:
- نیازمند اتصال قابل اطمینان به اینترنت هستند
- لیتنسی و جیتر
- عدم مشخص شدن مکان در تماس های اضطراری
-
اتصال قابل اطمینان به اینترنت
ابتدا باید بگوییم که سیستم های ویپی که از طریق خطوط مسی راه اندازی می شوند و قصد استفاده از راه دور از سیستم را ندارند از این مورد مستثنی هستند.
زمانی که شما اقدام به تهیه یک خط تلفن اینترنتی می نمایید، یا قصد استفاده از راه دور از سیستم خود را دارید، کیفیت تماس شما کاملا وابسته به کیفیت اینترنت شما است. ویپ VoIP نیازمند پهنای باند زیادی نیست. اما حیاتی است که اینترنت شما دارای تاخیر نباشد. سرعت آپلود برای سیستم ویپ از اهمیت بالایی برخوردار است.یک کانکشن خوب با پینگ و جیتر زیر 70 میلی ثانیه برای سیستم ویپ VoIP عالی است. پهنای باند مورد نیاز شما بستگی به تعداد تماس همزمانی که از سیستم می خواهید بستگی خواهد داشت.
-
لیتنسی و جیتر
بعد از سرعت و پهنای باند، مشکلاتی که تمامی تکنولوژی های مبتنی بر اینترنت با آن مواجه هستند لیتنسی و جیتر است. در زمان برقراری ارتباط آنلاین هر پیامی (چه ایمیل، چه صوت و چه ویدئو) تبدیل به بسته های کوچک اطلاعات با نام “پاکت اطلاعات” می شود. این بسته ها سپس در مقصد دوباره سرهم شده و پیام فرستاده شده را تشکیل می دهند. لیتنسی و جیتر مربوط به زمانی می شوند که این بسته ها یا با تاخیر به مقصد برسند یا به صورت نادرست سرهم شوند. این مشکلات ممکن است حتی به شبکه داخلی شما هیچ ارتباطی نداشته باشند.
دلایل رخ دادن لیتنسی و جیتر
اتصال ضعیف به اینترنت – ویپ در مقایسه با وبگردی به پهنای باند بیشتری نیاز دارد. اگر مداوم دچار مشکل می شوید، لازم است این مشکلات را با ارائه دهنده اینترنت خود در میان بگذارید.
روتر نامناسب – برای اینکه مشکلات سیستم ویپ VoIP را به حداقل برسانید، لازم است تا از روترهای حرفه ای مناسب استفاده کنید.
کابل نامناسب – استفاده از کابل های شبکه بی کیفیت و قدیمی تر از استاندارد Cat-5e برای سیستم ویپ اصلا توصیه نمی شود.
چگونه مشکلات لیتنسی و جیتر را حذف کنیم؟
- از آپشن جیتر بافرینگ استفاده کنید.
- پهنای باند اینترنت خود را افزایش دهید.
- تا حد امکان کابلهای قدیمی را با کابلهای جدید جایگزین کنید.
3) عدم مشخص شدن مکان در تماس های اضطراری
عدم ارسال اطلاعات مکانی آخرین ضعف سیستم های ویپ VoIP است.
در سرویسهای اضطراری مثل آتش نشانی، پلیس و… که از روی شماره تماس شما متوجه آدرس می شوند، زمانی که از خطوط ویپ VoIP استفاده می کنید، آدرس شما را متوجه نخواهند شد و با یک آی پی مواجه می شوند.
مزایا و معایب ویپ
استفاده از ویپ در خانه
برای استفاده از ویپ در خانه چند حالت امکان پذیر است:
- استفاده از سافت فون و اتصال به سیستم ویپ شرکت
- استفاده از آی پی فون و برقراری ارتباط با سیستم ویپ شرکت
- استفاده از خطوط تلفن اینترنتی برای مجتمع ها – این سرویس به تازگی از سمت شرکت های ارائه دهنده خطوط اینترنتی عرضه می گردد و امکان اختصاص خطوط تلفن اینترنتی به مجتمع های مسکونی، مخصوصا در مکان هایی که مخابرات قادر به ارائه سرویس نیست فراهم شده است.
- استفاده از خطوط ویپ فیبرنوری مخابرات
سرویس ویپ VoIP برای شرکت شما
شرکت های مختلف به دلایل متفاوتی سیستم تلفنی خود را تغییر می دهند:
- کاهش هزینه
- امکانات بیشتر
- تعداد خط و داخلی بیشتر
- استفاده از CRM
- استفاده از راه دور
به این دلیل که ویپ VoIP امکان استفاده همزمان از شبکه کامپیوتر برای تلفن ها را نیز دارد و با سخت افزار موجود در شرکت قابل راه اندازی است، گزینه ای جذاب برای هر تجارتی محسوب می شود.
امروزه یک سیستم ویپ به صورت معمول شامل ویژگی های زیر می شود:
- تماس تلفنی
- فکس
- صندوق پیام گیر
- کنفرانس
- ضبط مکالمات
- تلفن گویا
- و…
نتیجه گیری مقاله مزایا و معایب ویپ
در پایان با نگاه به مزایا و معایب ذکر شده، روشن است که مزایای یک سیستم ویپ VoIP به نسبت معایبش به شدت سنگینی می کند. در ابر ارتباط از گذشته تاکنون ما به شرکت های مختلفی کمک نموده ایم تا از سیستم های تلفنی سنتی به سمت سیستم های ارتباطی یکپارچه قدم بردارند.
ما با راه اندازی یک سیستم تلفنی بی نقص، به شما این امکان را می دهیم که تمامی تمرکز خود را به تجارتتان اختصاص دهید.
امیدواریم این مقاله برای شما مفید واقع گردد.