کانفیگ روتر سیسکو – روتر دستگاهی مربوط به لایه سوم مدل OSI است که کاربرد اصلی آن جا به جا کردن بسته های اطلاعات بین دو شبکه مختلف است. روتر برای انتقال بسته ها از یکی از پورت های خود با توجه به آی پی مقصد و اطلاعات موجود در جدول روتینگ استفاده می کند. کاربرد اصلی جداول روتینگ، پیدا کردن بهترین مسیر برای مقصد مورد نظر یک بسته است.
در این مطلب در رابطه با دستورات پایه در کانفیگ روتر سیسکو توضیح خواهیم داد، این دستورات شامل، اختصاص IP به پورت های روتر، بالا آوردن پورت ها، و … می شوند.
ورود به بخش کانفیگ
برای شروع کانفیگ روتر سیسکو باید ابتدا وارد فضای کانفیگ روتر شوید. در ابتدا بایستی از دستور en استفاده نمایید و سپس با استفاده از دستور Configure Terminal (که به اختصار به صورت conf t هم نوشته می شود) وارد محیط برنامه ریزی روتر می شوید. توجه نمایید بعد از استفاده از دستور en فلش جلوی نام روتر به # تغییر شکل می دهد و بعد از استفاده از دستور Conf t داخل پرانتز کلمه Config را مشاهده خواهید کرد.
router>en
router#configure terminal
router(config)#
کانفیگ روتر سیسکو – انتخاب نام برای روتر
برای انتخاب نام برای روتر کافی است در محیط کانفیگ از دستور Hostname استفاده نمایید. بعد از تایپ کردن این دستور بعد از زدن دکمه اسپیس، هر عبارتی (متشکل از حروف، اعداد و کاراکترهای مختلف) بنویسید به عنوان نام روتر انتخاب می گردد. این نام در فرآیند های احراز هویت WAN مورد استفاده قرار می گیرد.
router(config)#hostname Abar-Ertebat
Abar-Ertebat(config)#
کانفیگ روتر سیسکو – تنظیم رمز عبور
برای امنیت روتر سیسکو 5 حالت رمز عبور وجود دارد:
- Enable Password – این پسورد برای زمانی است که شما دستور en را وارد می نمایید و به اصلاح قصد ورود به حالت privilege را دارید. ضعف اصلی این پسورد این است که در زمانی که شما برای دیدن کانفیگ روتر از دستور show running-configuration استفاده می کنید، این پسورد به صورت واضح قابل مشاهده است. برای مشخص کردن این رمز عبور از دستور زیر استفاده می کنیم:
router(config)#enable password Abar-Ertebat
- Enable Secret Password – این پسورد نیز برای حالت privilege است، اما در زمان مشاهده کانفیگ پسورد شما قابل مشاهده نیست و به صورت کاراکترهای نامشخص نمایش داده می شود. برای استفاده کافی است:
router(config)#enable secret Abar-Ertebat
- Line Console Password – وقتی کاربری از طریق اتصال با کابل کنسول قصد دسترسی به روتر را دارد، باید از این رمز عبور استفاده نماید. برای مشخص کردن این رمز از دستورات زیر استفاده کنید:
router(config)#line console 0
router(config-line)#password Abar-Ertebat
router(config-line)#login
- Line VTY Password – این پسورد مختص دسترسی از طریق خطوط VTY است (telnet و ssh). دستورات زیر برای مشخص کردن پسورد telnet است:
router(config)#line VTY 0 4
router(config-line)#password Abar-Ertebat
router(config-line)#exit
- Auxiliary Password – این پسورد مختص پورت aux است.
router(config)#line aux 0
router(config-line)#password Abar-Ertebat
router(config-line)#login
کانفیگ روتر سیسکو – مشخص کردن IP پورت ها
هر روتر سیسکو با توجه به نوع و مدل دارای یک یا چند پورت شبکه یا اینترفیس است. روتر از طریق این اینترفیس ها به سوئیچ متصل شده و ارتباطات درون شبکه را مدیریت می کند. در زمان خریداری روتر یا بعد از ریست فکتوری کردن روتر پورت های شبکه روتر هیچ IP مشخصی ندارند و برای اختصاص IP به هر پورت باید به بخش کانفیگ روتر وارد شوید. ابتدا لازم است پورت های رو دستگاه خود را ببینید، در صورتی که روتر شما سرعت 10/100 باشد نام پورت ها Fastethernet خواهد بود، که روی روتر قابل مشاهده است، برای مثال در روتر 2811 دو پورت Fastethernet0/0 و Fastethernet0/1 وجود دارند. در صورتی که سرعت پورت روتر شما 10/100/1000 باشد نام پورت به Gigabitethernet تغییر خواهد کرد. برای تخصیص IP به پورت های روتر از دستورات زیر استفاده می کنیم:
router(config)#interface Fastethernet0/0
router(config-if)#ip address 192.168.1.1 255.255.255.0
router(config-if)#no shut
توجه نمایید در دستور Ip Address در ابتدا بایستی آدرس IP مد نظر و سپس Subnet Mask شبکه خود را وارد نمایید. دستور No shut که مخفف دستور No Shutdown است برای روشن کردن اینترفیس روتر است. در صورتی که این دستور را وارد نکنید و اینترفیسی که به آن IP تخصیص داده اید خاموش باشد، قادر به استفاده از این اینترفیس نخواهید بود. برای خاموش کردن اینترفیس نیز کافی است تا از دستور shut استفاده نمایید.
کانفیگ روتر سیسکو – ذخیره تنظیمات
زمانی که روتر را کانفیگ می کنید، دستورات و تنظیمات وارد شده تا زمانی که روتر روشن روی آن باقی می مانند، اما در صورت خاموش شده روتر تمامی تنظیمات از دست خواهند رفت. برای ذخیره کردن این تنظیمات کافی است در حالت privilege از دستور wr استفاده نمایید.
router#wr
مطالب مرتبط: