روتر چیست ؟
در بحث های مربوط به شبکه واژه ی روتر را بسیار می شنویم، شاید این سوال برای شما نیز پیش آمده باشد، که روتر چیست و چه نقشی در شبکه دارد.
روتر همانگونه که از نامش برمیآید، مسئول اصلی ایجاد مسیر های ارتباطی مختلف در شبکه و عهده دار مدیریت مسیرهای انتقال اطلاعات ایجاد ده است. به صورت کلی روتر دستگاهی است که محتوای بسته های اطلاعاتی را درون یک شبکه آنالیز میکند. تشخیص مبدا و مقصد اطلاعات در حال جابهجایی در شبکه به عهده روتر است. در صورت ناهمگون بودن شبکههایی که اطلاعات در آن جریان دارد، قابل فهم کردن اطلاعات ارسالی مبدا برای مقصد نیز از وظایف این دستگاه است.
اگر این توضیحات کمی پیچیده به نظر میرسد، بهترین مثال برای معرفی روتر و درک بهتر آن، مودم های ADSL خانگی هستند. روترهای خانگی معمولا امکانات محدودی دارند و وظیفه اصلی آنها اتصال شبکه خانگی به شبکه جهانی اینترنت است.
روتر چگونه کار می کند؟
راههای مختلفی برای اتصال به روتر وجود دارد، مثل اتصال مستقیم از طریق کابل شبکه، اتصال مستقیم از طریق وای فای و اتصال از طریق یک سوییچ شبکه. بدون در نظر گرفتن نحوه اتصال، تمامی دستگاههای متصل به روتر دارای یک آدرس IP هستند که به روتر امکان شناسایی و مدیریت آنها را میدهد. حال با برنامههایی که به روتر میدهیم امکان برقراری ارتباط با اینترنت برای IP های مورد نظر ما فعال میشود، حتی امکان مدیریت حجم مصرفی IP های مختلف و همچنین امکان ارتباط IP های موجود در شبکه با یکدیگر نیز قابل مدیریت است.
البته نحوه انجام فعالیتهای مذکور در روترهای مختلف، متفاوت است، و حتی در بعضی از روترهای خانگی همهی این امکانات وجود ندارند. اما روترهای به اصطلاح شرکتی که برای شبکههای بزرگتر طراحی شده اند، علاوه بر امکانات ذکر شده، امکانات حرفه ای بسیار دیگری نیز دارند. برای مثال این روتر ها میتوانند دو تا چند دامنه مختلف IP را مدیریت کنند (هر دامنه IP دارای 255 IP مختلف است.) که تعداد بسیاری دستگاه را شامل میشود، همچنین در سناریوهای بزرگ تر روتر وظیفه اتصال دو شبکه در موقعیت جغرافیایی مختلف (شعب مختلف یک شرکت) را نیز دارا است.