سیپ ترانک واژه ای است که در چند سال گذشته بسیار شنیده میشود و دست اندرکاران حوزه مخابرات و خدمات ارتباطی به صورت کامل با آن آشنا هستند. در این مطلب قصد داریم تا مفهوم این واژه را برای آن دسته از افرادی که هنوز معنای سیپ ترانک برایشان نامفهوم است، توضیح دهیم.
برای ورود به موضوع بایستی عبارت سیپ ترانک (Sip Trunk) را به دو واژه سیپ و ترانک تقسیم کرده و به صورت جداگانه بررسی کنیم.
سیپ (SIP) به چه معنا است؟
Session Initiation Protocol یا به صورت خلاصه SIP پروتکلی برای برقراری تماس تلفنی بر بستر شبکه است. سیپ پروتکل اصلی جابهجایی صدا بر بستر شبکه (VoIP) است که برقراری تماس تلفنی و مدیریت آن را برعهده دارد.
پس اگر قصد راه اندازی سیستم VoIP و مکالمات مبتنی بر IP را داشته باشیم، پروتکل سیپ راه ورود ما خواهد بود.
ترانک (Trunk) به چه معناست؟
ترانک در واقع بستری است که در آن میتوان چندین ارتباط مختلف برقرار کرد.
SIP TRUNK چیست؟
حال با در نظر داشتن معنای سیپ و ترانک واضح میشود که سیپ ترانک، سیستمی برای برقراری تماسهای تلفنی بر بستر شبکه است و خط سیپ ترانک خطی است که یا یک شماره مشخص، امکان برقراری چندین تماس همزمان بر بستر شبکه را دارا است.
این موضوع شایان ذکر است که سیپ ترانک دو طرف دارد:
یک طرف ارایه دهنده سرویس سیپ ترانک است و طرف دیگر مرکز تلفن ویپ است.
ارایه دهندگان سرویس SIP TRUNK
مخابرات
شاتل
آسیا تک و…
شرکت مخابرات بعد از مواجهه با تقاضای زیاد برای خطوط PRI و محدودیت لینکهای این شرکت برای ارایه این خطوط، تصمیم به استفاده از شبکه NGN و ارایه خدمات تلفنی بر پایه سیپ گرفت. بعد از آن شرکت مخابرات این امکان را برای شرکتهای سرویس دهنده اینترنت نیز فراهم نمود و با اعطای پروانه FCP به این شرکتها مجوز ارائه خدمات سیپ را برای آنها صادر نمود. در حال حاضر دو شرکت شاتل و آسیاتک نیز سرویس سیپ ترانک را در بستر اینترنت به مشتریان خود ارائه میدهند.
انتخاب سرویس SIP TRUNK
ابتدا بایستی سرویس دهندگان شهر و منطقه خود را شناسایی کنید. حال باید از میان سرویس های موجود یکی را انتخاب کنید، این سرویسها از نظر تعداد خط (تعداد تماس همزمان، 8 تا 30 خط)، نوع شماره اختصاص داده شده (4رقمی، 5رقمی یا 8 رقمی) و قابلیت یک طرفه یا دو طرفه بودن متفاوت هستند و با توجه به این تفاوتها، قیمت متفاوت نیز دارند.
به عنوان مثال امکان دارد شما به یک سرویس Sip Trunk 8 رقمی، با شماره غیر رند که فقط توانایی دریافت تماس را داشته باشد و تعداد خطوطش 10 عدد باشد نیاز داشته باشید، که از نظر هزینه تفاوت بسیار زیادی با سرویسهای 4 رقمی 30 خط دوطرفه دارد.
در هنگام انتخاب سرویس مورد نظر می بایست هزینه راه اندازی و تجهیزات را نیز در نظر بگیرید.
تجهیزات مورد نیاز SIP TRUNK
مودم
سیپ سرور
سرویسهای شرکتهای اینترنتی، بر بستر شبکه دیتای همان شرکت تحویل میگردد و تجهیزات خاصی نیاز ندارد، کافی است از همان شرکت سرویس اینترنت تهیه کنید. سیپ ترانک مخابرات بر بستر زوج سیم مسی تحویل میگردد و به همین دلیل نیازمند مودمهای مخصوص نوع G.SHDSL.bis است.
راه اندازی
روش راهاندازی سیپ ترانک با توجه به سرویس دهندهی انتخابی شما متفاوت است، اما بخش مشترک میان همه این سرویسها ست کردن IP مربوط به SBC بر روی مرکز تلفن ویپ شما است. حال در صورت دریافت سرویس از مخابرات به شما چند IP دیگر نیز تحویل میدهند که به صورت اختصاصی مربوط به گیتوی اتصال شما به SBC است، در شرکتهای FCP به جای IP گیتوی برای اتصال به شما نام کاربری و پسور اختصاصی میدهند که می بایست این مقادیر را در سیستم ویپ خود تعریف کنید.
مطالبی که می تواند برای شما مفید باشد
برای اطلاعات بیشتر با ابر ارتباط تماس بگیرید.